Vijf tips voor een optimale teamsamenwerking op afstand en in crisistijd!

De corona-lockdown is verlengd en verzwaard, ondertussen gaat het werk door. Hoe geef jij daar vorm aan? Hoe gaat het samenwerken in een team terwijl je thuiswerkt? Kun je effectief leidinggeven aan een team op afstand? In deze crisistijd? Terwijl ook de onderneming het hoofd boven water moet houden? En ieder teamlid gezond en fit moet blijven? In deze blog geschreven door teamcoach specialist Margreet Noordanus, krijg je vijf tips waarmee jullie een heel eind gaan komen!

Aandacht & Luisteren

Hele boeken zijn erover vol geschreven: aandacht voor elkaar en luisteren naar elkaar is cruciaal voor een goede samenwerking. Op afstand kan dit moelijker zijn omdat je elkaar niet elke dag ziet en/of hoort. Zorg dat je ook nu aan de telefoon of bij videobellen de aandacht niet laat verslappen en blijft luisteren. Blijkt dit lastig? Of raak je snel afgeleid waardoor je dingen mist in een gesprek: beperk dan de bel tijd, videobel op een moment dat het beiden uitkomt, ga er echt voor zitten, stel om te beginnen 1 onderwerp vast waar je het over gaat hebben en spreek af dat je daar in de volgende conversatie op terugkomt. Tot slot: bepaal aan het einde van het gesprek direct wanneer je deze volgende conversatie hebt. Hou dit een paar weken vol en je zult gaan ervaren dat aandacht & luisteren op afstand je al snel veel beter afgaat.  

Doelen Duidelijk

Nog een tip die echt als een opendeur beschouwd kan worden! En ja dat klopt: het duidelijk hebben van de doelen is een tip die zo vaak gehoord en gegeven wordt, dat het er soms op lijkt dat er daardoor een soort van moeheid voor deze tip optreedt. Juist in de situatie dat er op afstand gewerkt wordt is het zeer nuttig niet aan deze tip voor bij te gaan. Dit omdat je op kantoor even snel naar elkaar kunt lopen en de doelen alsnog direct kunt verduidelijken of meteen kunt beslissen dat een doel van de lijst af kan of juist meer urgent is. Op afstand is dit lastiger, zeker als er niet direct contact over is. Hou hierbij wel in de gaten dat er minimaal 2 soorten doelen zijn die om aandacht vragen: bedrijfsdoelen en individuele doelen.

In zijn algemeenheid moeten de bedrijfsdoelen duidelijk zijn, ook dat weten we allemaal. In de huidige crisissituatie is het goed hier regelmatig (bijvoorbeeld eens per maand) even kort aandacht aan te besteden.

En verder: ook op kantoor denken we vaak precies te weten wie waaraan werkt en wie welke doelen heeft. In de praktijk blijkt dit op de werkvloer al tegen te vallen…………….. in de thuiswerk situatie geldt hetzelfde! En ook nu kun je weer niet direct naar een ander toelopen: zorg dus dat ook individuele doelen duidelijk zijn voor alle teamleden.

Zijn er meer doelen? Bijvoorbeeld (met andere teams gedeelde) teamdoelen, of doelen die gezamenlijk met een aantal leveranciers gerealiseerd moeten worden? Ook dan: zorg dat deze bekend en duidelijk zijn!

Overzicht voor iedereen

Uit de opmerkingen bij de tip Doelen Duidelijk kun je al concluderen dat het vaak op kantoor wat makkelijker is het overzicht te behouden en/of te herstellen, dan in de thuiswerksituatie. Overzicht voor iedereen wordt hiermee aandachtspunt. Hoe dit in te vullen? Dat zal verschillen omdat iedereen op een andere manier voor zijn/haar overzicht zorgt. Welke informatie of wat dan overzichtelijk moet zijn is ook persoons gebonden. Handigste is te bij iedereen te inventariseren waar de behoefte ligt en te bekijken hoe hier op een (eenvoudige en snelle manier) in voorzien kan worden (en daar dan ook regelmatig voor te zorgen).

Teammeetings online

Teammeetings online ………… nuttig of verspilde tijd? Tja, dat is de vraag. Vraag je twee deelnemers aan dezelfde teammeeting ernaar dan kan het zo zijn dat de een de meeting als zeer nuttig heeft ervaren terwijl de andere verspilde tijd vond. Hierbij maakt het niet uit of de teammeeting in persoon of online is. Maar: online vraagt wel extra aandacht omdat de aandacht sneller kan verslappen en omdat online vergadering behoorlijk intensief kan zijn en tevens omdat veel mensen ervaren dat online vergaderen verhoudingsgewijs wel erg veel energie kost. Tip hierbij is: volg de vijf hier gegeven tips bij het online vergaderen, met speciale aandacht voor de tips bij Aandacht & Luisteren – die in iets aangepaste vorm ook bij de online teammeetings hun diensten zullen bewijzen.

Twijfel & onduidelijkheden: direct uiten

Tot slot: uit twijfel! En geef het direct aan als er onduidelijkheden zijn. Wacht daar niet mee, maar doe dit meteen (tenzij je heel boos bent en bang bent dat je verkeerde dingen gaat zeggen). Twijfels en onduidelijkheden die langer blijven bestaan kunnen namelijk, net zoals wanneer je op kantoor of op de werkvloer bent, een boel gedoe en verwarring veroorzaken. Op afstand geldt dit eens te meer als je elkaar niet regelmatig ziet/spreekt.*

En kom je er met deze niet uit? Onderneem ACTIE!

EXTRA TOP TIP: deel deze blog met je collega’s!

Vlodrop, 16 december 2020 / Margreet Noordanus

*Aanvullend: wordt bij herhaling ervaren dat aanspreken lastig is, dan is een training om hiermee te oefen geen overbodige luxe. 

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Deze blog is op 1 december 2020 gepubliceerd op het expertsplatform GEZONDTOTAAL.nu waar Margreet Noordanus / PaardenInzicht mede oprichter van is. GEZONDTOTAAL.nu biedt individuele en teamcoaching. Deze coaching wordt op maat verzorgd door de experts van GEZONDTOTAAL.nu onder andere in samenwerking met expert Margreet Noordanus die vanaf 2011 met haar bedrijf PaardenInzicht programma’s op het gebied van leiderschapscoaching en teamcoaching verzorgd (met en zonder paardencoaching en altijd corona-proof).

Corona-crisis PaardenInzicht Social Distancing

© Margreet Noordanus / PaardenInzicht Takes you to the next level!

Vlodrop, 10 november 2020

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie? Over PaardenInzicht en de coaching met paarden: www.paardeninzicht.nl