Na de afsluiting van het succesvolle teamtraject krijg ik als feedback:

  • Met het paard worden de dingen/punten aangestipt waardoor ze bespreekbaar worden.
  • De mindset veranderd en komt in beweging.
  • We zijn er nog niet, het blijft werken aan de aandachts- en ontwikkelingspunten
  • We zullen nog op en neer bewegen tussen de 7 en de 8!
  • Anders dan andere cursussen, omdat je met de hele groep samen bent.
  • Positief verrast.
  • Persoonlijker dan bij andere trainingen/coaching: je hoort nog wat, Margreet is betrokken en komt op dingen terug.
  • Niet aan tafel.
  • Setting en sfeer maken dat dingen op tafel komen.
  • Veel informeler waardoor er meer openheid is.
  • Graag geen appel maar abrikozengebak.
  • Actief.
  • Spiegel voor het team en individueel.

Vraag je eens af.

Vraag je eens af: wat doe je als je in een team zit dat niet beweegt? En hoe geef je leiding aan een team dat niet wil bewegen? En wat kun je doen als een team niet voor en niet achteruit komt, de prestaties middelmatig zijn, de communicatie te wensen overlaat en het team dit zelf niet wil zien? Dan blijft, welke actie je ook onderneemt, alles bij het oude.

Hoe brengt paardencoaching hier verandering in?

Dat laat ik je zien aan de hand een praktijkverhaal dat gebaseerd is op de coaching van een van de teams. Aan bod komen: opbouw traject, de eerste paardencoaching van dit team, de stemmen staken, wat nu, werken aan de verbeteringen, conclusie en tot slot: op naar de 9 of de 10 met je team!

Opbouw Traject

Dit traject had drie dagdelen paardencoaching en tussendoor werd door het team met het geleerde direct in de praktijk gewerkt aan zowel team- als individuele ontwikkelpunten.  Tussentijds was er e-mail of telefonisch contact met de teamleden en werden korte verslagen en vragen naar de coach gestuurd. Tussentijds en naderhand werden er informatieve en feedbackgesprekken met de betrokken manager gevoerd.

De eerste paardencoaching van dit team

Daar staat het team: eigenlijk snappen ze niet goed waarom ze hier zijn. Maar, okay ze zijn er nu toch en besluiten te luisteren naar de uitleg over de coaching met het paard en gaan vervolgens een beetje lacherig aan de slag.

Eerst wordt er met het coachpaard kennis gemaakt, de eerste inzichten volgen al snel, ook is er verbazing en één van de deelnemers kan zich er niet toe zetten om in beweging te komen en zich daadwerkelijk voor te stellen: hetgeen tot gevolg heeft dat het coachpaard absoluut geen stap met/voor deze deelnemer wil zetten.

Dan volgt een teamopdracht: zet 10 pionnen neer en besluit waar jullie als team staan. De pionnen staan snel, het besluit ‘wij staan op 7’ is ook snel genomen en daar gaat het team naar de 7 toe……….. en lopen er langs omdat het coachpaard niet wil stoppen. Okay, nog een keer: ook nu stopt het coachpaard niet. Nog een keer en weer stopt het coach paard niet.

Okay, het team heeft goed geluisterd naar de uitleg en ze komen tot de conclusie dat ‘iemand het niet met de 7 eens is’. Er volgt overleg, nog meer overleg, en nog meer overleg. Het team komt er niet uit: opeens is de 7 niet zo heel vanzelfsprekend meer. Er worden andere cijfers genoemd. Er wordt gediscussieerd en het coachpaard staat er verlaten bij. Het overleg duurt voort en voort. Het coachpaard gaat op afstand staan, schakelt af en gaat staan slapen.

De stemmen staken, wat nu?

Als na 20 minuten de stemmen staken krijg ik de vraag: WAT NU? Ik geef ik aan: wellicht is het goed om ieder voor zich te bepalen waar je vindt dat het team staat? Het team gaat hiermee aan de slag. De teamleden beslissen waar ze staan en gaan met het coachpaard naar dit punt. Om erachter te komen dat ze individueel minder ver komen dan gedacht, of juist verder. Al met al komen de teamleden op heel verschillende punten uit: één komt niet van zijn plek en blijft ‘onder nul’ staan en één komt uiteindelijk voorbij de 9.

Nadat ik de vraag ‘heeft dat paard afstandsbediening’ negatief heb beantwoordt, wordt tijdens de feedback ronde duidelijk dat de 7 nog niet bereikt is. Dit omdat ieder voor zich toch wel heel anders kijkt naar het team dan dat de anderen dachten. En al staat paard inmiddels dichter bij het team, het schakelt opnieuw af: er is werk aan de winkel!

Bijzonder is dat ik dit niet hoef te vertellen: de deelnemers zien dat het paard afschakelt en er genoeg van heeft. En leggen zelf de link naar waarom zij in de paardenbak staan. De stap naar de persoonlijke aandachtspunten en team aandachtspunten wordt makkelijk gemaakt.

Tijdens de nabespreking beslist vervolgens ieder voor zich wat de eigen aandachtspunten voor de komende weken zijn. En er wordt eendrachtig besloten wat de actiepunten van het team zijn. Dit tezamen met de opdracht om een klein verslag te schrijven, vormt het ‘huiswerk’ tot de volgende sessie.

Werken aan verbeteringen

Het out of the box kiezen voor het inschakelen van paardencoaching in trajectvorm met tussentijdse opvolging en contact met de coach bleek een gouden greep! Na de eerste paardencoaching was het ‘team wakker’ en zeer actief betrokken niet allen bij elkaar, maar ook bij het bewerkstellinen van de team veranderingen. Dit was nooit gelukt als het bij woorden was gebleven. Dan waren zij bezoekers gebleven, en hadden zij vastgehouden aan hun mening dat het team ‘op een zeven’ stond. Dankzij de paardencoaching kwam het inzicht in de verschillen, en kwam ook het inzicht dat wellicht de manager ‘nog niet zo gek was’.

Doordat zij samen met het paard ervaren wat het effect was van niet communiceren en samenwerken en door in de vervolgsessies en tussendoor (a.d.h.v. de zelf bepaalde actiepunten) hiermee gericht aan de slag te gaan, kon dit team dat rotsvast zat niet alleen in beweging komen maar ook de stap naar de 8 maken en…….. dat bij de laatste sessie ook daadwerkelijk samen met het paard in een oefening laten zien. Dit alles met de blik op de 9 en de 10 en met een coachpaard dat nu graag met het team mee wilde (hoe dit werkt kun je lezen in de blog Paardencoaching).

Conclusie: niet gek!

Positieve resultaten in de praktijk die aan het einde van dit paardencoach traject: voor de werkgever een Return On Investment. Daarbij een team en teamleden die zowel persoonlijk als professioneel gegroeid zijn en waardoor miscommunicatie en stress voorkomen worden. Hetgeen logischerwijs een winst voor de teamleden is, maar ook winst is voor het bedrijf.

Het is dus niet gek dat de business paardencoaching van PaardenInzicht door veel bedrijven wordt omarmd, want met de paardencoaching komt een team tot werkbare oplossingen. Dit zijn oplossingen die teams eerst met het paard in de bak succesvol uitgeprobeerd hebben en daarna meteen in de praktijk in kunnen zetten. De snelheid en de resultaten van de paardencoaching zijn niet voor niets verbluffend!

Op naar de 9 of de 10 met je team!

Op naar de 10 met je team: bel naar: 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl Meer informatie op: www.paardeninzicht.nl

©PaardenInzicht/Margreet Noordanus – juni 2017