PaardenInzicht heeft sinds 2011 de Fair Leadership Programma’s ontwikkeld, waarbij er niet alleen naar leiderschap en communicatie en samenwerking wordt gekeken, maar juist ook naar authenticiteit en het jezelf kunnen zijn en blijven en daarbij fair te zijn. Waarbij het bij het fair zijn gaat om fair naar jezelf, je nabije omgeving en afhankelijk van je persoonlijke doelen en de doelen van het bedrijf zeker ook gaat om fair in het bedrijf met een reikwijdte die zo groot kan zijn als de hele wereld.
Maar, hoe zorgt een organisatie ervoor dat nieuwe leidinggevenden van meet af aan succesvol zijn? Wat heeft een organisatie nodig bij enorme groei? En hoe pak je het als organisatie aan als er op korte termijn nieuwe vestigingen bijkomen en tegelijkertijd het Management Team verdubbelt? En hoe zorg je er daarbij voor dat authenticiteit en het fair-zijn niet verloren gaan onder de grote druk?
Uitdagingen als deze zijn aan de orde van de dag en worden mede beïnvloed door bijvoorbeeld de eerst de noodzaak van thuiswerken, het daarna weer terugkeren naar de kantoorwerkvloer, de gevolgen van de coronapandemie, personeelstekorten, gevoelde en ervaren veiligheid, betrokkenheid bij de onderneming en de interne cultuur.
Alvorens te kunnen bepalen wat jouw organisatie precies nodig heeft bij dergelijke ontwikkelingen, is het zinvol eerst te brainstormen over de volgende vragen:
Ben je een nieuwe directeur of (vestigings/team) leider*:
- Hoe ga je bijdragen aan de opbouw van het nieuwe MT?
- Hoe ga je leidinggeven aan je eigen team en dat tegelijkertijd ontwikkelen tot een solide en effectief team?
Ben je de huidige directeur of ben je een huidig directie of MT-lid*:
- Hoe wordt er invulling gegeven aan de teamvorming van het MT?
- Hoe zorg je dat de nieuw aangenomen MT-leden snel en effectief kunnen gaan bijdragen aan het MT?
- Is duidelijk hoe de nieuwe leidinggevenden hun leiderschap willen neerzetten? Is dat op een wijze die past in de bedrijfscultuur, de bedrijfsdoelen en aansluit op de missie en visie van het bedrijf? En daarbij zodanig is dat er èn succes mee wordt geboekt èn in tijden van nood op kan worden teruggevallen?
- Hoe ga je om met de persoonlijke en cultuurverschillen tussen de nieuwe en reeds werkzame leidinggevenden?
- Hoe staat het er voor met de omgangsvormen en wat wel en niet acceptabel is in de zin van gedrag en overige uitingen: is daar overeenstemming over?
- Zijn er verschillen te overbruggen in hoe er wordt omgegaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag?
- Is voor iedereen duidelijk wat de milieudoelstellingen zijn en hoe deze gerealiseerd gaan worden, of is daar verschil van mening over?
- En zijn er verschillen in werkwijzen tussen de (nieuwe) vestigingen, de eisen van de markt en klanten en de budgetmatige en bedrijfsmatige doelstellingen? Zo ja, hoe gaan jullie deze overbruggen en wat vraagt daarbij dan om aanpassing/verandering?
Met bovenstaande hersenkrakers is verduidelijkt dat er bij (grote en/of snelle) veranderingen aandacht moet worden besteed aan een heel aantal belangrijke zaken. Hier vervolgens invulling aan geven behoort logischerwijs tot de taken van zowel de bestaande organisatie als de nieuwkomers.
Het is echter aan de directie* te borgen dat:
- Alle aanwezige en nieuw ingebrachte ervaring, kennis en kunde optimaal kan worden benut binnen de organisatie.
- Leiderschap, communicatie en samenwerking op basis van bedrijfscultuur, missie, visie en bedrijfsdoelen vorm krijgt en vervolgens wordt neergezet en geïmplementeerd.
- Het MT effectief kan zijn.
- Alle medewerkers een veilige werkomgeving hebben en problemen van welke aard dan ook, veilig kunnen melden.
- Milieudoelstellingen daadwerkelijk gerealiseerd worden.
- Er door de hele organisatie wordt vormgegeven aan teams die zowel intern als extern gericht zijn en daarbij in staat zijn op een effectieve wijze de beoogde resultaten te realiseren.
Duidelijk is dat iedereen die hierbij betrokken is over heel wat leiderschapskwaliteiten moet bezitten, waarbij het natuurlijk de vraag is:
- Zijn deze leiderschapskwaliteiten inderdaad in voldoende mate aanwezig?
- Is de basis onder het leiderschap stevig genoeg om op terug te kunnen vallen?
- Is er voldoende potentie om het leiderschap neer te zetten en te implementeren?
- Zo nee, vullen de nieuwkomers de ontbrekende kwaliteiten en basis aan?
- En in geval dat dit slechts gedeeltelijk of helemaal niet het geval is, dan is het eveneens nodig ieders leiderschapsvaardigheden onder de loep te nemen en te bepalen wie, welke aandachtspunten heeft.
Gebrainstormd? Bovenstaande vragen beantwoord? Dan is het nu zover dat kan worden bepaald waar zowel de organisatie als de directie, (nieuwe) leiders en MT-leden het meeste baat bij hebben: teambuilding of Fair Leadership in Organizations.
Om tot deze afweging te komen leg je de brainstorm over bovenstaande vragen naast het onderstaande vergelijk tussen teambuilding en Fair Leadership in Organizations.
Vervolgens is het een kwestie van vergelijken, plussen en minnen bepalen en vaststellen of er voor korte termijn succes of de lange duur wordt gegaan.
Teambuilding | Fair Leadership in Organizations | |
Definitie | Teambuilding is een activiteit die gezamenlijk met een team wordt gedaan. | Fair Leadership in Organizations (FLiO) |
Doel | Teams bouwen en/of versterken. | Doel 1. is dat deelnemers van bedrijven, organisaties en andere samenwerkingsverbanden zoals projectgroepen, effectieve teams bouwen. Doel 2. is dat deelnemers zich ontwikkelen tot faire leiders die op verschillende organisatorische niveaus effectief werkmethodieken en resultaten kunnen verbeteren. |
Activiteiten | Mentaal en Fysiek. | Mentaal en fysiek. |
Werkwijze | Zeer verschillend. | In twee fasen, door middel van resultaatgerichte coaching en training in combinatie met theorie, reflectie, huiswerkopdrachten en ervaringsgericht leren met paarden. Fase 1. Vaste grond vormen met drie bouwstenen: Manier waarop je overkomt (faire stijl).Wijze van communiceren (faire communicatie).Manier van samenwerken (faire samenwerking). Fase 2. Neerzetten en vormgeven met vijf componenten: Snelle inspectie vaste grond.Spotten en gebruikmaken van kansen en mogelijkheden.Bewuste aandacht voor wijze van reageren en de reacties daarop.Opmerken en benutten van zintuigelijke informatie.Energie en de invloed en het effect ervan. |
Aantal keer | Vaak eenmalig, soms 1 keer per jaar of trajectmatig. | Trajectmatig. |
Perceptie en gevolg daarvan | De perceptie is dat een keer teambuilding voldoende is en dat het gezellig moet blijven. Wat van invloed is op zowel de opzet als op de impact en het effect. | De perceptie is dat fair ‘niet voor ons bedrijf is’ waardoor het niet nodig is hier aandacht aan te besteden. Dit is niet zo: iedereen wil fair worden behandeld, dit geldt ook de handelswijzen van organisaties (intern en extern). Daarbij is het zo dat door de huidige (wereldwijde) ontwikkelingen de roep FAIR LEADERSHIP groter dan ooit is. Andere perceptie is dat fair staat voor grote en wereldwijde dingen, waardoor men er maar liever niet aan begint. Fair begint echter niet wereldwijd maar bij jezelf en heeft een rimpel effect. |
Bron | n.v.t. | https://fairleadership.com/fair-leadership-in-organizations/ |
Kies je voor Fair Leadership in Organizations of kies je voor teambuilding – PaardenInzicht biedt beiden!
Neem contact op voor een afspraak om of invulling te geven aan de teambuilding: bel 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl en geef aan dat u een oriënterende afspraak met betrekking tot teambuilding wilt maken.
Neem dan contact op voor een eenmalige brainstorm-afspraak! Deze afspraak verplicht u tot niets, vandaar dat uw eenmalige investering voor deze afspraak Euro 300,00 excl. BTW bedraagt. Bel 0622360999 of mail info@paardeninzicht.nl voor het maken van de afspraak, dan gaan we samen aan de slag voor uw organisatie en team(s).
WELKOM & Tot snel!
© Mei 2022 PaardenInzicht / Margreet Noordanus
*m/v/x door de hele tekst is omwille van de leesbaarheid één vorm gebruikt.
Bekijk ook de September 2020 video PaardenInzicht KALIBREREN [vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=HvH4_NPekC4″ el_width=”80″]
Nog meer lezen?
- De PaardenInzicht blogs zijn te vinden op: https://paardeninzicht.nl/blog/
- Reactie deelnemer 5 jaar na dato bij de start in een nieuwe functie: gebruikt handvatten van de paardencoaching nog steeds: https://paardeninzicht.nl/5-jaar-na-dato-impact-management-training-met-paarden/
- Blogs waarin PaardenInzicht deelnemers zelf vertellen over impact en leermomenten:
- Pesten op het werk is een no-go: https://paardeninzicht.nl/pesten-op-het-werk/
Video’s bekijken?
- Bij diverse blogs op de site zijn video’s, zowel van individuele als van team coaching, op genomen die bekeken kunnen worden.
- Meer video’s zie YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCWFGP0G4ddV0o-p78wGBwQQ