Super leuk! Het artikel over Fair Leadership in Organizations & Personal Development en PaardenInzicht Training en Coaching met paarden in het december 2021/januari 2022 e-magazine van Open Coffee Maastricht. Dit met veel dank aan Math Fooij van Avytos – Persoonlijk en Zakelijk GROEIEN voor de realisatie.

Wil je het artikel hier lezen? Lees dan verder, ik heb de integrale tekst hier onder gezet.

Margreet Noordanus van PaardenInzicht Coaching en Training, verzorgt B2B coaching en trainingen op het gebied van leiderschap, samenwerking en communicatie. Hierbij gaan deelnemers de interactie met een paard aan om vervolgens deze ervaringen om te zetten in oplossingen en actiepunten.

Reden dat er met paarden wordt gewerkt is dat paarden met hun zeer verfijnde zintuigen sneller dan wijzelf instaat zijn dingen op te merken, zowel uit de natuur om hen heen als bij ons mensen op het moment dat wij bij hen in de buurt komen. En da’s handig, want hoe eerder je weet dat je bijvoorbeeld iets moet bijstellen hoe beter het is.

Fair Leadership in Ezine Open Coffee Maastricht blz 1

Hoe dat precies werkt? Kom je in de buurt van een paard, dan krijgt dit paard via de zintuigen heel wat informatie binnen. Dit is informatie waar geen woord aan te pas komt, oftewel non-verbale informatie. En al staat het ons niet altijd op het netvlies: non-verbale communicatie vormt het grootste deel van onze communicatie, zo’n 80-90%.  Slechts de resterende 20-10% bestaat uit woorden! Bij het werken met paarden kun je dus niet terugvallen op het gebruik van woorden en is het niet mogelijk ‘de strijd’ te winnen met een mooi verhaal.

Voor paarden bevat onder andere onze manier van bewegen, de oogopslag, je houding, intonatie, snelheid van praten, de richting die wij uit gaan en de snelheid waarmee we dit doen een schat aan informatie. Daarbij verschaffen ook geur, denk bijvoorbeeld aan angstzweet, en het elektromagnetisch veld van ons hart informatie. Waarbij het bij dit laatste heel bijzonder is dat paarden in staat zijn tot op plusminus 12,5 meter onze hartslag te voelen.

Fair Leadership in Ezine Open Coffee Maastricht blz 2

Voordeel: je krijgt in het hier en nu feedback, die altijd actueel en eerlijk is, een paard geeft namelijk geen feedback die beïnvloed is door het verleden, gebeurtenissen, omstandigheden, meningen of agenda’s. Daarbij wordt de feedback van paarden ook niet beïnvloed door politieke of carrièreoverwegingen of hiërarchische structuren. Ander voordeel: je ziet en ervaart het zelf, dit maakt het in de praktijk makkelijker te accepteren dat een ander of beter resultaat begint bij jezelf.

Hoe dit in de praktijk gaat? Eigenlijk is de praktijk precies zoals het mij vroeger verging toen ik een jaar of 9 was: ik ging wat met een paard doen en kon direct zien wat het resultaat daarvan was. Stond ik dan alleen in het bos en kwam ik niet voor of achteruit, dan was dat bepaald niet het resultaat dat ik wenste. Er is er niemand om je te helpen, dan kun je niet anders dan het zelf oplossen door naar jezelf te kijken. Zo kwam ik er in de praktijk al doende achter dat als de interactie niet okay was, het resultaat anders werd dan ik voor ogen had. Keek ik dan naar mezelf en stelde ik bij, dan lukte het wel! Zodoende is mij als het ware me de paplepel ingegoten dat ik altijd eerst naar mezelf moest kijken en dat ik mijn plannen, de stappen en richting en route duidelijk voor ogen moest hebben. Verder leerde ik grenzen stellen, proactief te zijn, besluiten te nemen, bij te stellen, voor te gaan en aanwijzingen te geven. En dat alles bij elkaar, dat klinkt als………… inderdaad, dat klinkt als leiderschap, communicatie en samenwerking!

Fair Leadership in Ezine Open Coffee Maastricht blz 3

Toen ik dat eenmaal doorhad en was de volgende logische stap in mijn carrière deze ervaringen te combineren met alle inmiddels opgedane werkervaring, kennis en kunde. Dit leidde tot de succesformule van PaardenInzicht en is tevens de basis onder de sinds 2011 ontwikkelde Fair Leadership Programma’s die tijdens de 2021 editie Limburg Leads geïntroduceerd zijn. Voor mij is het nu Fair Leadership Time! Is dat voor jou en je bedrijf ook zo? Dan kom ik graag kennismaken!

Meer lezen? Zie www.fairleadership.com en www.paardeninzicht.nl voor de resultaten, reacties en overige info.

Vlodrop, 26 januari 2022

Margreet Noordanus / PaardenInzicht

Waarbij helpen de paarden? Op deze lijst van de hand van Margreet Noordanus van PaardenInzicht Coaching en Training kun je zien waar paardencoaching zoal bij helpt! Afspraak, coaching of traject boeken? Bel 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl

Tip: draai deze lijst uit en kruis voor jezelf aan waar je op korte termijn aan wilt werken.

Gedaan?

Bepaal dan de volgorde van belangrijkheid en ga er mee aan de slag! Vind je dat lastig? Neem dan contact op, ik help je graag verder. Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

TOP TIP: thuis aan het werk en moet je vanuit huis leidinggeven aan een team?

Lees dan de blog: https://paardeninzicht.nl/vijf-tips-voor-een-optimale-teamsamenwerking-op-afstand-en-in-crisistijd/

Is elkaar aanspreken LASTIG? Dan is een training om hiermee te oefen geen overbodige luxe. Boek bijvoorbeeld de training Aanspreken Lastig.

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

 

© Margreet Noordanus / PaardenInzicht Coaching en Training met Paarden

www.paardeninzicht.nl / info@paardeninzicht.nl

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie? Over PaardenInzicht en de coaching met paarden: www.paardeninzicht.nl

PaardenInzicht door de jaren heen, de eerder verschenen delen:

Meer lezen? Het gratis e-book 35 Redenen om je door Paarden te laten Coachen, kun je downloaden door: hier te klikken!

Nog meer lezen?

Video’s bekijken?

Publicaties Margreet Noordanus / PaardenInzicht