PaardenInzicht door de jaren heen, deel 3

In deze blog neem ik je mee in de geschiedenis van PaardenInzicht: we gaan terug naar mei 2014. Tijdens het coachen van een grote groep, bleek eens te meer dat een paard een absoluut perfecte spiegel van een groep/team te zijn.*

Observatie: het paard een perfecte spiegel van de groep!

We ervaren tijdens paardencoaching dat als het touwtje wordt overgegeven aan een andere deelnemer, het paard van houding en gedrag veranderd. Daarna hoef ik niet veel meer uit te leggen: men ziet en ervaart het zelf.  

 

Wat ook prachtig is, is dat dit tijdens groeps of teamcoaching ook te zien is: gaat het paard met een andere groep mee, dan veranderd de houding en gedrag.

Dit is nog beter te zien als beide teams dezelfde opdracht uitvoeren. Dit levert prachtige en leerzame momenten op, zeker als er meerdere groepen tegelijk aanwezig zijn.

Zo had ik in 2014 een unieke kans om op 1 dag met 4 verschillende groepen naar dezelfde kudde te gaan.

Ik kan er een enorm verhaal over schrijven, maar dat zal ik jullie besparen. Voor de duidelijkheid geef ik een korte situatieschets en daarna geef ik in een schema met steekwoorden de observaties weer. Een en ander vanzelfsprekend anoniem in het kader van de privacy.

Situatieschets:

  • 4 groepen deelnemers.
  • Een kudde jaarlingen in een groot weiland.
  • Een merrie (alleen) in het grote weiland direct grenzend aan het weiland met de kudde.
  • Kudde en merrie zijn gewend aan veel mensen en veel activiteit in de nabije omgeving.
  • Alle paarden lopen los (dus geen gebruik van touwtjes of halsters)
  • Deelnemers bleven BUITEN het weiland achter de omheining.

Observaties:

Deel-nemers groep Observatie groep (door betreffende groep) Observatie Kudde (door coach) Observatie Merrie (door coach)
1 Hyper – geen seconde stilstaan Rennen – actie – geen seconde stil staan – niet rustig te krijgen – op grote afstand – totaal geen enkele aandacht voor de deelnemers Rennen – op grote afstand – wantrouwende aandacht voor de deelnemers
2 Rustig – afstandelijk – afwachtend Rustig – op afstand – geen aandacht voor deelnemers – eten Rennen – op afstand – soms stilstand met aandacht voor deelnemers
3 Rustig – open vriendelijk – contact zoeken – bereid tot uitwisseling – veel interesse – geduldig gelegenheid geven tot onderzoek – contact maken – intens genieten van het contact – gevoel van vriendschap en verbondenheid Direct contact maken – leider in het contact maken duidelijk te onderscheiden, dit was een ander dan de leider van de kudde in actie – veel tijd en rust bij de paarden voor geïnteresseerd en uitgebreid ‘onderzoek’ van de deelnemers – vriendschap aanknopen met deelnemers Interesse – bij hek – bleef dicht bij – volop in contact –geen lichamelijk contact willen – bleef in alarm fase ondanks interesse
4 Half-half rustig – gehaast, interesse – afwachtend en contact willend – minder geduld – zeer vereerd door gekregen vertrouwen (vraag om billen paard te kriebelen en de merrie die toestond geaaid te worden) – hierna volop in verbinding met de paarden – haast om te beëindigen – snel afbreken en weggaan. Op afstand – interesse – paar paarden kwamen o.a. de contactmaak leider – daarna volgden de overige paarden – interesse groeide – vertrouwen werd gegeven door de vraag ‘wil je mijn billen kriebelen’ – kortstondig hele kudde volop verbonden met deelnemers – contact werd direct verbroken bij eerste tekenen van ‘haast’ bij de deelnemers – drinken Volop interesse en contact – bij hek – stond 3 deelnemers toe fysiek contact te maken – bij overige deelnemers werd er een stap terug gedaan, waarbij contact wel bleef maar niet fysiek kon zijn.

Gezien hoe verschillend de groepen waren? Mooi was dat alle deelnemers ook voor zichzelf bewust observeerden en daardoor zowel voor zichzelf de individuele verschillen opmerkten (en ervoeren), als de verschillen tussen de groepen opmerkten. Dit gaf veel inzicht en aandachtpunten, waarmee men individueel en als groep op verder kon bouwen.

Tot zover het kijkje in de historie!

Maken we een sprong naar 2020: hoe een vervolg precies ingestoken wordt is afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever. PaardenInzicht begeleidt dit gehele proces: zowel in de paardenbak als op locatie bij de opdrachtgever zelf. Waarbij er dan zowel individuele-opvolging als teamopvolging plaatst vindt, door middel van bijvoorbeeld reflectie opdrachten, coachgesprekken, gesprekken met deelnemers en leidinggevenden en ‘huiswerk’.

Zelf aan de slag? Neem contact op! Bel me op 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl

*Basis is de PaardenInzicht Column – Mei 2014, deze is geactualiseerd en geüpdatet.

© Margreet Noordanus / PaardenInzicht Takes you to the next level!

www.paardeninzicht.nl / info@paardeninzicht.nl

Vlodrop, 21 oktober 2020

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf mee aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie? Over PaardenInzicht en de coaching met paarden: www.paardeninzicht.nl

PaardenInzicht door de jaren heen, de eerder verschenen delen:

https://paardeninzicht.nl/paardeninzicht-door-de-jaren-heen-deel-2/
https://paardeninzicht.nl/paardeninzicht-door-de-jaren-heen-deel-1/

Meer lezen? Het gratis e-book 35 Redenen om je door Paarden te laten Coachen, kun je downloaden door: hier te klikken!

Nog meer lezen?

Video’s bekijken?