In deze blog neem ik je mee in de geschiedenis van PaardenInzicht, in het eerste deel van de serie PaardenInzicht door de jaren heen, was een update (uit 2014) van een van de deelnemers van PaardenInzicht te lezen. De deelnemer beschreef hoe de hernieuwde kennismaking verliep en gaf een update over hoe het er nu voorstond. Heel leuk is dat deelnemer niet alleen dit schreef maar ook beschreven heeft hoe de coaching in 2013 is verlopen. Hieronder volgt dit verslag, wel met dien verstande dat in het kader van privacy, de naam van zowel het coachpaard als de deelnemer aangepast zijn.

Verslagje coaching 22 mei 2013

Vandaag met Dreamboy als coach. Eerst maar eens rustig voelen wat voor paard dit is. Hij is groter, robuuster dan het paard van de vorige keer en heeft een hoger tempo en behoefte aan beweging. Maar eens even een rondje samen lopen om kennis te maken.

Mijn eerste inzicht heb ik al te pakken. Mijn eerste impuls is om mijzelf te geven en aan de slag te gaan in plats van eerst maar eens kennis te maken en mijzelf 2 vragen te stellen: 1. Wat is dat voor iemand? 2. Heb ik al contact?

Dreamboy graaft vurig met zijn hoef in de bodem van de bak. Wat moet ik begraven? Geen idee.

We gaan een slalom maken samen. Dreamboy houdt het tempo er goed in. Ik oefen met leiding geven met Dreamboy een een kort touw, met Dreamboy alle ruimte geven. In het eerste geval gebeurt er precies wat ik wil, maar kost veel energie. In het tweede geval zet Dreamboy mij klem in een hoek van de bak.

Nu maar eens aan een langer touw en met mijn vrije hand aanwijzingen geven. Ik kan Dreamboy gewoon vragen om te doen wat ik wil en belonen door te zeggen dat ik op prijs stel wat hij voor me doet.

Dreamboy begint weer met graven. Wat moet ik toch begraven? Geen idee.

Nog maar eens samen aan de slag met de slalom. Ik kan focus houden op waar het naar toe moet. Ver kijken; visualiseren waar het naar toe moet. Zelf het tempo aangeven, waarbij ik rekening houdt met de eigenheid van het paard. Ruimte laten voor het paard om het op zijn eigen manier te doen. Losjes aandacht geven aan het paard en de taak en aanwijzingen geven als het paard dat nodig heeft. Dat is leiding geven en samenwerken. Super! De coaching zit erop vindt Margreet.

Dreamboy graaft.

Ik weet opeens dat ik moet begraven dat ik anderen laat bepalen hoe ik leven moet. In plaats daarvan moet ik zelf leiding nemen over de taak, mijn leven, waar ik mijn energie in steek. Dreamboy  geeft me briesend een dikke paardenzoen op mijn wang. Nu zijn we klaar met de coaching.

Mooie is dat het paard bepaalt wanneer een coaching is afgelopen, zoals in de laatste alinea’s van deze blog prachtig is omschreven. Hierbij is het rustig de tijd te nemen (en het altijd uitlooptijd in calculeren) voor de beëindiging van een coaching belangrijk. Dit doe ik door een en ander niet direct af te kappen omwille van de tijd. Paard en deelnemer krijgen de tijd een en ander af te ronden, waardoor ik er als coach voor zorg dat ook een (belangrijk!) laatste inzicht niet verloren gaat.

We weten inmiddels dat coaching en training met paarden levensbepalende eyeopeners kan opleveren. En in de praktijk merken we ook telkens weer hoe lang een en ander nawerkt en deelnemers van nut blijft, zoals bijvoorbeeld beschreven in de juni blog PAARDENINZICHT PRAKTIJK: 5 JAAR NA DATO NOG STEEDS PLEZIER VAN DE MANAGEMENT TRAINING MET PAARDEN!

Hoe het deze deelnemer verder is vergaan? Een gedeelte is als beschreven en na te lezen in deel een van PaardenInzicht door de jaren heen. En ook daarna zagen wij deze deelnemer terug. Ditmaal tijdens een team coaching in het laatste kwartaal van 2018.

Hoe was nu de reactie? Nog net zo enthousiast?

Laten we kijken naar de verkorte versie (ingekort en privacy gevoelige zaken/opmerkingen zijn hier uitgehaald), we lezen onder meer:

Reflectie

  1. Wat is uw belangrijkste inzicht? Dat ik in een team zit dat ik kan vertrouwen.
  2. Wat is uw belangrijkste aandachtspunt? Tijd nemen voor kennismaken en informeel contact leggen.

Theoretische gedeelte:

  1. Wat vond u van het theoretische gedeelte? Het theoretisch deel gaf voldoende kader om de praktijk te plaatsen.
  2. Kunt u aangeven hoe het theoretische gedeelte verbeterd kan worden? Nee.

Praktische gedeelte:

  1. Wat vond u van het praktische gedeelte? SUPER !!!! Veilig, ruimte voor ieders eigenheid, Margreet die het gedrag van het paard kan lezen en vertalen naar inzichten voor het team als geheel en de personen. Zij benoemde de kwaliteiten die ze zag en die het paard aangaf. Voor mij, nog niet lang in dit team, was het helpend de kwaliteiten te zien en de mijne te laten zien.
  2. Kunt u aangeven hoe het praktische gedeelte verbeterd kan worden? Ik zou het zo houden. Heel goed zo.

Indien er hand-outs verstrekt zijn:

  1. Wat vond u van de hand-outs?  Functioneel.
  2. Kunt u aangeven hoe de hand-outs verbeterd kunnen worden? Doe iets met vormgeving op het formulier. Een dravend paard plaatje of een foto van een paard en mooiere lay-out. En natuurlijk hebben we dankzij deze laatste opmerking het feedback formulier aangepast, dit met veel dank aan deze deelnemer die de moeite heeft genomen niet alleen de eigen reflectie in te vullen maar ook bereid was deze nuttige tip te geven!

We kunnen gerust constateren dat deze deelnemer nog net zo enthousiast is over PaardenInzicht en de coaching met paarden. En dat ik daar heel blij om ben, dat zal duidelijk zijn.

Maar is dat het belangrijkste? Nee, de deelnemer en het team en de vorderingen die zij maken zijn het belangrijkste, vandaar dat het heel mooi is dat je hier ook uit kunt opmaken dat de inzichten die je individueel en met het team op doet met elkaar verweven zijn en elkaar beïnvloeden.

Lees de feedback en hier nog maar eens op door, dan is te ontdekken dat:

  1. Een teamsessie met een paard naast team-aandachtspunten ook individuele inzichten en aandachtpunten oplevert.
  2. En dat de deelnemer die privé komt, ook met inzichten en aandachtspunten met betrekking tot zijn/haar werk op doet.

Waarbij 1 en 2 gezamenlijk precies weergeven wat de kracht van de coaching met paarden is!

Margreet Noordanus | PaardenInzicht

Vlodrop, 5 augustus 2019

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf mee aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie? Over PaardenInzicht en de coaching met paarden: www.paardeninzicht.nl

Nog meer lezen?

Video’s bekijken?