Sinds de oprichting van PaardenInzicht heb ik veel feedback en reacties mogen ontvangen, deze feedback en reacties hebben geholpen bij het verder professionaliseren van de dienstverlening helpen mij bij het altijd leren en ontwikkelen. Ik dan de deelnemers hier dan ook niet dankbaar genoeg voor zijn. Jammer is dat bijvoorbeeld bij het vernieuwen van de site veel van de interessante en leerzame reacties er niet meer online staan.

Reden er voor te kiezen naast de #paardeninzichtdeeltkennis serie ook een serie met ‘oude’ maar nog zeer relevantie reacties en teksten online te plaatsen, onder de noemer:  #paardeninzichtdoordejarenheen reeks te starten.

Deze onderstaande nog altijd indrukwekkende blog is in verschillende vormen gepubliceerd, onder andere in een column in maart 2016. Hieruit blijkt hoe paardencoching door de jaren heen, met betrekkelijk weinig sessies, deelnemers vooruit helpt!

Hernieuwde kennismaking en update over hoe het nu met mij is

Woensdag 16 juli 2014. Ruim een jaar later zie ik Dreamboy en Margreet weer voor een hernieuwde kennismaking en update over hoe het nu met mij is. Dreamboy wordt uit de weide gehaald door Margreet en langs de dazen gevoerd naar de stal. Ik volg op veilige afstand. Dat wel. In de stal aangekomen, wordt Dreamboy geborsteld door ons.

Jaahaa door ONS. Zonder vrees laat ik de borstel over Dreamboy’s krachtige lijf gaan en maak ik contact met de kracht en warmte van dit paard met het gouden hart. Margreet spuit wat antidazenspul ter afwerking. Als het paard en ik beide geplast hebben, zijn we klaar voor de buitenbak.

Touw is niet nodig, vindt Margreet. Ik stel me netjes voor aan Dreamboy. Sla enige dazen weg en Dreamboy, ja, hoe moet ik dat zeggen… Hij omhelst me door een stapje vooruit te doen en zijn hoofd over mijn hoofd te leggen. Dat voelt heel beschermend.

Dreamboy wordt wat onrustig en Margreet gaat nog wat dazen-spul halen. “Help”, denk ik. Ik sta alleen met een groot paard aan een touw in een buitenbak. “Volg de beweging van het paard, maar” roept Margreet terwijl ze naar de stal loopt. Ja, ja… Dreamboy en ik lopen maar een rondje. Het gaat hartstikke goed.

Margreet haalt het touw weer weg. Ik loop door de bak en Dreamboy loopt achter mij aan. Dat voelt machtig en veilig: zo’n groot paard in mijn rug. Maar wel een beetje alleen. Ik maak op aanraden van Margreet contact en nu lopen Dreamboy en ik samen door de bak. Ik kijk of hij het naar zijn zin heeft en hij kijkt waar ik naar toe wil. Ongelooflijk! Geen touw, geen getrek en geduw, geen spanning, geen gedoe. Allebei plezier.

De slalom. Zonder touw. Met acht pionnen. In de buitenbak. Met dazen. In de zon.

Al kletsend tegen Dreamboy loop ik door de poortjes en Dreamboy volgt me op de voet. Toegegeven: in het begin was het even zien wat Dreamboy qua draai aankon, maar hij verraste mij positief. Dan is het tijd voor een pauze, geeft het paard aan. Nu merk ik inderdaad dat ik het allemaal spannend vond en even stil moet staan. Als we stil staan, zakken Dreamboy’s ogenleden ontspannen naar beneden. Ik sla nog maar eens een daas dood.

Wat voel ik? 600 kilo onvoorwaardelijke liefde, kracht, steun en vertrouwen.

Wat heb ik geleerd? Ontspannen leidingnemen. Ingrediënten zijn: tijd nemen om elkaar te leren kennen en te vertrouwen. Samen doen in plaats van alleen. Contact houden en focus en concentratie op waar je heen wil. Elkaar goed observeren en aanvoelen. Wat brengt elke partij in qua emotie, kennis, vaardigheden? Af en toe pauzeren.

In 2013 ontdekte ik door paardencoaching dat ik de leiding over mijn eigen leven uit handen gaf met als gevolg dat anderen gingen bepalen hoe ik mijn energie en tijd besteedde. Na een jaar blijkt dat ik dit, op aanraden van Dreamboy en Margreet, diep begraven heb.

Ik voel me krachtig nu. En passant leerde ik ook hoe leiding geven in elkaar zit. Dat zit ‘m niet in iemand vertellen wat hij moet doen, maar in contact maken, contact houden, samen werken en laten zien waar je naar toe wilt.

Paarden coaching is enorm krachtig. De beelden en ervaringen zijn een blijvende steun. Ter herinnering aan de inzichten over eigen patronen en handelen. Daarnaast blijven inzichten en gevonden gedragsalternatieven beter plakken. Dit is effectief in de dagelijkse toepassing van het geleerde.

Ik heb contact gemaakt met mijn kracht en heb veel steun aan, onder andere, de volgende beelden:

  • Ik loop ontspannen, vrij en doelbewust rond en Dreamboy loopt samen met mij op, het gaat als vanzelf.
  • Een paard van + 600 kilo die zich veilig voelt bij mij (54 kilo); de ogen half gesloten.
  • De kracht en wijsheid van dit paard met het gouden hart.

Laten we vooral Margreet niet vergeten. Die hoor ik vooral: ‘Heb je nog contact? Weet je al wie dit is? Heb je al kennis gemaakt? Dat touw is niet nodig’ en ‘Hoe voelt dit?’

Wat een verschil met een jaar geleden.

Deze tekst ontving ik speciaal van deze deelneemster, waarvoor enorm veel dank! Heel fijn is dat zij toestemming gaf haar ervaring te delen. Na het lezen hiervan zal je duidelijk zijn wat de resultaten van de coaching met het paard kunnen zijn op zowel het persoonlijk vlak, als voor in bedrijfsleven.

P.s.: Omwille van de leesbaarheid zijn wel een paar kleine aanpassingen in de tekst gedaan en zijn de naam van het paard, de deelnemer en het gewicht van het paard aangepast.

Zelf mee aan de slag? Neem dan direct contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie? Over PaardenInzicht en de coaching met paarden: www.paardeninzicht.nl

Meer lezen? Het gratis e-book 35 Redenen om je door Paarden te laten Coachen, kun je downloaden door hier onder je email adres in te vullen!

Meer lezen? Het gratis e-book 35 Redenen om je door Paarden te laten Coachen, kun je downloaden door: hier te klikken!

Nog meer lezen? lees dan bijvoorbeeld de verhalen van de PaardenInzicht deelnemers die zelf vertellen over impact en leermomenten: