Fijne vakantie gehad? Hopelijk lang genoeg om écht te kunnen afschakelen van je werk. En met je voeten in het gras of zand weet je het zeker: deze keer ga je dat relaxte gevoel écht vasthouden, waar of met wie je ook bent. Dus ook bij die ene collega die vindt dat het allemaal op zíjn manier moet?
Ja! Zeg maar gerust volmondig ja. Want als het je niet helemaal lukt, ga je gezellig een dagdeel naar PaardenInzicht. Margreet Noordanus en haar coachpaarden leggen snel de vinger op de gevoelige plek. Zonder woorden, dus pijnvrij. Al kunnen de inzichten wel confronterend zijn.
Het dier spiegelt namelijk jouw gedrag, houding en acties nog voordat jij snapt waarom je reageert zoals je doet. Want wat we denken en doen, gebeurt vaak ook onbewust. En als je dat herkent, kun je ervoor kiezen om het voortaan anders te doen en dit bij het paard te testen. Margreet vertaalt precies wat het paard je laat zien als je samen bent. In de bak maar out of the box.
Efficiënter werken
Heeft je leidinggevende in de gaten dat zijn/haar lichaamstaal jou weerhoudt open en eerlijk te zeggen wat belangrijk voor je is? Komt die collega werkelijk van een andere planeet of kan het zijn dat jullie dezelfde ambitie hebben en beiden de visie van de organisatie onderschrijven? Hoe kom jij eigenlijk over op een ander?
“Vaak heb je geen idee wat je non-verbaal uitstraalt en wat voor invloed dat heeft vanaf de eerste seconde in het contact”, merkt Margreet, die je met PaardenInzicht zowel individueel als in teamverband helpt je verder te ontwikkelen. “Paarden laten je direct zien wat van cruciaal belang is, zeker in een professionele omgeving waar niet iedereen moeite doet om je te doorgronden.
Vaak zijn verhoudingen en hoe je ze kunt veranderen al duidelijk na één sessie in de bak.” Dat zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken, je beter je plek kunt innemen en je lekkerder in je vel zit. Pure winst dus op alle fronten.
Een voorbeeld: een manager die bedenkt dat hij zijn team naar een bepaalde richting kan loodsen maar zich deels onzeker voelt, en met die instelling een paard benadert. Als die persoon niet overtuigd is van zijn mindset en zijn team wil meenemen terwijl hij een knoop in zijn/haar maag ervaart, voelt het paard dit direct en zal het niet willen aansluiten.
Denken en voelen in overeenstemming
Zodra wat je denkt en wat je voelt wél met elkaar in overeenstemming zijn, ‘weet’ een paard dat meteen en wil het graag bij je zijn. Zo simpel en effectief werkt paardencoaching: je ziet razendsnel wat je neiging is in de communicatie naar anderen en hoe dat komt. Het mooie is, dat zodra je je gedrag aanpast, het paard dat ook doet en je dus à la minute beloont voor je zelfinzicht. Hiermee kun je direct, ook op je werk, je voordeel doen.
Neem bijvoorbeeld de eerste keer dat ik in contact was met een coachpaard. Er was bijvoorbeeld niet alleen mijn wens om contact te maken, maar ook mijn oude angst voor paarden. Nadat ik had ervaren hoe ik mijn rol beter kon invullen, stapten het coachpaard en ik ‘opeens’ kordaat samen door de bak. Toen Margreet de andere aanwezigen, wilde bijpraten en we daarom even stilstonden, zocht het paard een grens op. Het wandelde weg terwijl ik hem nog aan een touw vasthad. Ik had wel leuk bedacht dat ik de leiding nam, maar twijfelde onbewust hierover. Het coachpaard voelde op dat moment mijn twijfel en trok hij zijn eigen plan. Liep een rondje om me heen en kwam rakelings langs me heen terug, waarmee mijn twijfel duidelijk werd. Vraag is: wie gaf hier nu zijn behoefte aan?
In contact met een paard en een alerte paardencoach als Margreet die zijn gedrag vertaalt, ervaar je in zo’n korte situatie wat je neiging is in contact met anderen. En gelukkig zie je dan ook het alternatief.
Want zodra je beter je behoefte aangeeft, past je vierbenige coach zijn gedrag meteen aan zodat je ziet hoe je overkomt als je iets anders toepast. En dan lukt je dat in contact met andere mensen natuurlijk ook.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand; wat zegt een paard over je onbewuste binnenkant? Véél, als je er voor open staat. En dat kun je dus direct toepassen.
Bewust van hoe je overkomt
Het is iets dat mensen in Margreets ogen zwaar onderschatten: hoe iemands houding bepalend kan zijn voor andermans gedrag of communicatie. Vaak heeft die collega geen flauw benul hoe heftig de impact kan zijn van non-verbale communicatie. En soms ben je je er zelf ook niet bewust van, maar reageer je er onbewust wel op. Door boos te worden, terug te krabbelen, niets durven te zeggen of ja zeggen en het liever niet doen.
En toch geloven we massaal in verbale communicatie, omdat mensen nu eenmaal kunnen terugpraten. Hoewel je natuurlijk al lang weet dat ook mensen je vooral peilen op je uitstraling en niet alleen op je woorden.
Herken je dat en wil je graag beter communiceren en werken? Dan ben je toe aan PaardenInzicht. Tijd voor jezelf, tijd voor je team. Samen onderweg naar een efficiëntere organisatie waar je nóg beter tot je recht komt.
Zet ook je beste beentje voor! Bel of mail Margreet Noordanus voor meer informatie op 06 22360999 of info@paardeninzicht.nl
Tot snel!
Chantal Hamers is de auteur van dit artikel. Ze helpt ondernemers en organisaties met hun profilering, communicatie en/of veranderwens; als tekstschrijver en Mastercoach®.