Elk team is in staat tot topprestaties. Hoe hou je als leidinggevende focus op je doel, hoe neem je medewerkers mee? Het zou fijn zijn als de mensen in je team ‘jouw’ noodzaak zien en net zo graag dezelfde route bewandelen. Ik heb een verrassing voor je: coachpaard Teuntje heeft het antwoord voor jou! Ik hoor je denken… een paard? YES. Dankzij dit dier en de interpretatie van Margreet Noordanus van PaardenInzicht zie jij razendsnel hoe je houding en gedrag gemakkelijker ombuigt naar effectief teamwerk.

Als Mastercoach weet ik hoe snel mensen inzichten krijgen door op een andere manier te leren kijken naar hun werk en hun rol. Met een andere basishouding en een positief doel voor ogen vind je je eigen drijfveer (weer) en wordt het gemakkelijker om anders te denken, doen en communiceren. Heel handig en effectief op de werkvloer. Want samen sta je sterk en kun je bergen verzetten.

En dan heb je coaching in het kwadraat: Margreet Noordanus van PaardenInzicht, die haar leven lang al met paarden werkt. Haar expertise en ervaring maakt haar de meest gespecialiseerde paardencoach van Limburg. Heel effectief als je beter wilt communiceren, samenwerken of leidinggeven.

Zonder oordeel

Dus zet Margreet de joker in: een coachpaard. Een paard spiegelt je gedrag. Ben jij een stoere bink of tante op de werkvloer die anderen wel eens even vertelt hoe je ‘moet’ werken terwijl je je zelf onzeker voelt? Een paard prikt er doorheen, nog voordat je een woord hebt uitgesproken. Het laat zich niet misleiden en weet feilloos of wat jij denkt en wat je doet met elkaar in overeenstemming zijn. En dat laat het paard zien ook. Heel confronterend, ondanks dat de viervoeter geen woorden gebruikt maar wel bijvoorbeeld weg loopt. Maar je weet meteen waar hij/zij op doelt. En anders vertaalt Margreet het voor je, op een rustige, duidelijke manier zonder oordeel. Het mooie is, dat je een coachpaard kunt paaien. Hoe? Puur door je eigen gedrag onder de loep te nemen. Met ander gedrag, gedraagt het paard zich ook anders. En wil ‘ie wél bij je (team) horen.

Uitdaging

Voordat je aan de slag gaat in de bak van een manege, doorgrondt Margreet je uitdaging. Wil je dat je team meer eigenaarschap laat zien? Luisteren collega’s niet naar elkaar maar praten ze wel over elkaar? Schuift iemand zijn/haar verantwoordelijkheid steeds af?

Tijd voor actie, tijd voor PaardenInzicht! Laat je verbazen over de diepgaande inzichten met blijvend effect na een dagdeel teambuilding of individuele coaching. En laat je eerst verbazen over hoe je wérkelijk denkt en doet op je werk of in je team. Je hebt het soms niet eens in de gaten. Wat een paard je dan laat zien, kan best confronterend zijn, omdat je beseft dat je bepaalde patronen en neigingen al jarenlang hebt.

Positioneer jezelf

Het goede nieuws is dat je ze gemakkelijk kunt ombuigen, als je de moed hebt je eigen pijnpunten onder de loep te nemen. En als je test hoe je er anders in kunt gaan staan, beloont het coachpaard je met aanhankelijkheid. Dat is een heel veilige situatie waarin je ziet hoe je anders kunt gaan denken en doen. Met instant beloning.

Laat ik gaan werken met een voorbeeld dat ik veel zie en hoor in mijn werk. Veel mensen vinden het jammer dat ze op de werkvloer weinig erkenning ervaren. Hoe mooi zou het dan zijn als je die erkenning aan jezelf kunt geven, zodat je je niet afhankelijk voelt van een leidinggevende of opdrachtgever. We gaan het vragen aan Margreet en coachpaard Teuntje. Margreet vraagt door zodat ik de vraag kan opsplitsen in meerdere en dat kan gaan ‘toetsen’ met het paard erbij. Lees in mijn eerdere blog (https://paardeninzicht.nl/zo-neem-je-je-team-voortaan-mee-in-je-missie/ hoe jij en je team ook op een andere manier gecoacht kunt worden.

www.paardeninzicht.nl management training en coaching met paarden

De vraag achter de vraag

Wat is de kern van mijn vraag eigenlijk? Dat ik opkom voor mezelf en wensen en grenzen kan aangeven. “En wat geeft jou dat?”, vraagt Margreet. Dat ik mijn eigen koers kan varen, in mijn werk kan doen wat ik goed kan en waar ik blij van word.

“En wat geeft je dat dan?” Je kunt je soms aardig onzichtbaar voelen, dat herken je misschien. Geldt ook voor mij. Dus wat het mij zou geven, is dat ik vanuit mijn onzichtbaarheid de erkenning uit mezelf haal.

Margreet zet me flink aan het denken en voelen, terwijl ze vertrouwd naast me staat. “En wat levert je dat op?” Dat geeft me vrijheid en onafhankelijkheid. Want als ik dat kan voelen, ben ik niet bezig de erkenning te verwachten van een ander.

De volgende verdieping is dan zelfacceptatie. Weten en voelen: dit ben ik en dat is goed zo.

Thema’s op briefjes

Tot zo ver de theorie. Want door de waan van de dag en in interactie met anderen kun je daar zomaar van afwijken. Toch?

Op een briefje

We schrijven de deelthema’s op zes briefjes die ik neerleg in de bak waar Teuntje er inmiddels bij is gaan liggen. Zij gaat me inzichten geven door haar gedrag. En dat is in feite míjn gedrag, dat ze spiegelt.

Teuntje is er inmiddels bij gaan liggen

Ik loop naar haar toe om kennis te maken met haar. Gniffel even om het idee dat ik tot anderhalf jaar geleden als de dood voor paarden was. En dankzij PaardenInzicht ook de meerwaarde kan ervaren. Teuntje loopt met me mee naar het eerste briefje. Ze blijft bij me totdat ik voel dat het tijd is voor de volgende stap. We maken verbinding met het tweede thema. Ook prima. Op naar het volgende ‘honk’… Eigen koers varen: wat kan ik goed, waar word ik blij van? Door me hier mee te verbinden, voel ik dat het helemaal oké is. Ik wil het, ik kan het en – waar vaak de crux zit – ik mag het van mezelf.

Wat zegt het paard?

Goed, het volgende briefje… O ja? Teuntje vindt van niet. Het paard loopt weg. Van mij, denk ik aanvankelijk. Wat zegt dit over mij of mijn denken en doen? Mevrouw zet koers richting stal, ze is kennelijk klaar. Maar dan staat Teuntje stil. Bij een tas vol spullen die Margreet ook vaak inzet. Groot formaat badeenden, pionnen, slangen van schuim. “Ga maar kijken wat ze je wilt vertellen.”

Richting stal
Richting stal

Met haar neus duwt ze twee badeenden uit de tas. Wat betekent dit? Voor wie of wat kunnen ze symbool staan? En wat vraagt dat van mij? Het duurt even voordat ik de link kan leggen met een opdrachtgever waar ik ruis op de lijn ervaar. Past deze organisatie of persoon bij mijn visie en manier van werken? Hmmm… eigenlijk weet ik het antwoord wel. Margreet nodigt uit een actie uit te zetten. De twee eenden gaan naar de rand van de manegebak, uit mijn onderzoeksveld voor vandaag. Ik heb ze niet meer nodig voor mijn favoriete manier van werken. Dat voelt rustig en onafhankelijk. En als je dat eenmaal gevoeld hebt, kun je dat ook weer oproepen zodra je het nodig hebt in een bepaalde situatie.

Naar de rand van de binnenbak

Je eigen overtuiging

Terug naar de overgebleven briefjes… zonder paard. “Zo te zien is het genoeg.” Alleen handig als de persoon die gecoacht worden, dat ook zo ervaart. Dus check ik de overige stappen in mijn manege- en ontwikkelproces. En weet: deze heb ik inderdaad niet nodig. Als het mijn overtuiging is dat ik mijn eigen koers kan varen en ik het ook zo voel, weet ik dat ik de rest van de stappen en briefjes niet meer nodig heb.

Teuntje is klaar. Ze laat me zien dat ik ook klaar ben en voldoende inzichten heb voor de situatie die ik wilde onderzoeken. Het is echt goed zo.

Maart 2019 Chantal Hamers. Meer over Chantal is te vinden op: https://www.kameleoncoaching.nl/

Aan de slag met je team!

Ben jij ook bereid met je team te verkennen hoe jullie slagvaardiger kunnen werken? Neem vrijblijvend contact op met Margreet Noordanus of plan een dag om de uitdaging aan te gaan. Met een paard en met een knipoog!

Neem vrijblijvend contact op met Margreet

Telefoon: +31622360999 en per E-mail: info@paardeninzicht.nl

Management Training en Coaching met Paarden

Lezen hoe Management Training en Coaching met Paarden directie en management van bedrijven ondersteunt, klik op de link en lees de blog!

https://paardeninzicht.nl/management-training-coaching-met-paarden/

Duurzame inzetbaarheid?!

Of uitval door burn-out en stress, lees hoe PaardenInzicht hierbij helpt: https://paardeninzicht.nl/burn-out-en-stress/

HOE WERKT HET?

Weten hoe training en coaching met paarden in zijn werk gaat?

Klik op de link en lees de interessante blog hierover:

Ervaringen van anderen!

Deelnemers zelf over hun ervaringen:

https://paardeninzicht.nl/paardeninzicht-praktijk-deelnemers-vertellen-deel-2/ https://paardeninzicht.nl/paardeninzicht-praktijk-deelnemers-vertellen-deel-3/

PaardenInzicht: Management Training & Coaching met Paarden
Werken van uit je kracht!

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen, bel 0622360999.

Meer informatie is te verkrijgen bij PaardenInzicht – www.paardeninzicht.nl

U kunt mailen naar: info@paardeninzicht.nl