Doe jij waar je goed in bent op je werk en waarvoor je bent aangenomen? Mogelijk wil je je rol beter nemen of zie je kansen voor je hele team. Als je je uitdaging voorlegt aan PaardenInzicht, weet je heel snel hoe je kunt groeien in je werk. Een paard legt jouw gedrag naar anderen snel bloot en helpt je met de oplossing. Zo heb je in no time door waarom de communicatie met je collega zo stroef loopt.
Margreet Noordanus van PaardenInzicht vertaalt wat het paard je laat zien als je samen in de bak staat. Het dier spiegelt jouw gedrag, houding en acties nog voordat jij snapt waarom je reageert zoals je doet. Want wat we denken en doen, gebeurt vaak ook onbewust. En als je dat herkent, kun je ervoor kiezen om het bij het paard te testen en het voortaan anders te doen.
Je kiest voor een sessie voor jezelf of met het hele (management-)team. Margreet Noordanus werkt haar leven lang al met paarden. Haar expertise en ervaring maakt haar de meest gespecialiseerde paardencoach van Limburg. Heel effectief als je beter wilt communiceren, samenwerken of leidinggeven.
“Ik zie steeds weer dat collega’s elkaar beter gaan begrijpen, dat de collegialiteit en het leiderschap verbeteren. Al na één sessie in de bak. Je leert door buiten je comfortzone te gaan. Dat kan confronterend zijn.”
Want hoe reageer jij als een collega of leidinggevende (te) direct uit de hoek komt? Reageer je primair of zeg je niet meteen wat je denkt? Als journalist heb ik geleerd al mijn zintuigen in te zetten om een nieuwe situatie te scannen. Juist die waarnemer in mij heeft me ver gebracht. Maar zet me bij een paard en flop, het lijkt wel verdwenen. “Wat zie je aan het paard?”, begint Margreet. Ik sta nog tegen het hek geplakt vanuit een oude angst voor paarden en heb geen flauw idee wat ik moet zien. Oké, een paard is een onbekend wezen. Net zo onbekend als veel mensen en situaties waarmee ik in aanraking ben gekomen in een kwart eeuw journalist/tekstschrijver. En dan kon ik het onbekende ook inschatten.
Zo confronterend kan het zijn: je merkt heel snel waar je nog iets te doen hebt om jezelf te kunnen blijven, waar en met wie je ook bent. Maar op de werkvloer reageren we doorgaans direct met woorden. Waardoor we soms de lichaamstaal missen, van onszelf en de ander.
Grenzen afbakenen
Vaak denk je dat je duidelijk bent en de ander je wel begrijpt maar blijkt later dat je allebei toch andere verwachtingen had waardoor je niet op een lijn zit. Neem een simpel voorbeeld uit de bak: Margreet heeft een rechthoek afgebakend in het zand en het is mijn taak om coachpaard Chip dit, ‘mijn’ werkgebied te laten zien zonder dat ze over mijn grenzen gaat. Al vrij snel schuift ze een pion aan de kant met een hoef. En loopt ze door om de volgende onderuit te halen. Hee, dat is niet de bedoeling… maar hoe stop ik zo’n sterk dier dat me niet verstaat? Ze tornt letterlijk aan mijn grenzen dus. Je ziet het en herkent het meteen.
Als een paard niet gevoelig is voor woorden, hoe bereik je het dan? Deze dame laat zich niet zomaar aan de kant duwen. Gelukkig hoeft dat ook niet; dat doe je met collega’s doorgaans ook niet. Wanneer kom je overtuigend en authentiek over? Juist, door eerst bij jezelf te rade te gaan. Want wat wil je nu echt? Hoe wil je overkomen?
Grote kans dat je mensen om je heen ook die ruimte geeft. Mensen, je collega’s dus ook, reageren maar voor een klein deel op je woorden, voor de rest op lichaamstaal. Hoe je met hen omgaat, laat Chip dus even woordeloos zien. Zij bepaalt waar ze gaat en staat. Nota bene op ‘mijn afdeling’. Zo simpel en tegelijk doeltreffend krijg je hier inzichten.
Voorkom een burn-out
De medewerkers in je organisatie zijn natuurlijk het grootste kapitaal. Als je goed in je vel zit in een sterk team, kun je samen meters maken. Soms klikt het minder goed met een collega en weet je niet goed waardoor. Met PaardenInzicht ligt het zó op tafel. En kun je vlot voorkomen dat iemand op een burn-out afstevent. “Hiermee bereik je een return on investment van soms wel 3000%; wat kost je directeur als hij/zij geen ontslag neemt maa
r ziek thuis is? Twee jaarsalarissen om te vervangen en een nieuwe in te werken. Dankzij paardencoaching gaan mensen beter functioneren en ervaren ze minder stress.”
Heel concreet: elk greintje lichaamstaal van het paard pikt Margreet op en verifieert ze bij me. Het zegt namelijk iets over mijn houding of communicatie.
Door daar bij stil te staan, ervaar je beter wat je precies doet in een situatie.
En kun je het ook anders doen. Zodra je dit doet als ‘test’ bij het paard, weet je hoe je collega gaat reageren. Zonder woorden reageert het coachpaard op je energie en maakt het dus zichtbaar waar we ons als mens niet altijd bewust van zijn.
Anders werken, direct resultaat
Het mooie is: je kunt direct ter plekke oefenen hoe je wél wilt overkomen of oefenen met het op een andere manier duidelijk maken van je bedoelingen. Oplossing gevonden? Dan ervaar je direct succes! Het paard laat meteen zien dat het nu wel met jou of je team mee wil. Ga je anders werken, zie je direct resultaat.
Opnieuw dus met Margreets opdracht aan de slag. Of eigenlijk met mijn ingebakken neiging. Ik merk dat de aanwezigheid van een paar kuub paard me afleidt en ik eerst even in mijn eentje wil focussen op hoe ik me wil voelen in mijn werk als een ander iets van me wil. Want mag iedereen zomaar aan mijn werk(-gebied)? Nee. Kan ik dat in elke vezel van mijn lijf voelen? Jazeker. Ik mag vooraf duidelijkheid geven en verwachten. De uitdaging is om dat niet alleen te bespreken, maar vooral uit te stralen.
Goed, klaar voor de ultieme test.
Want coachpaard Chip voelt of het klopt. Of wat ik denk en (onbewust doe) met elkaar matchen. Zo niet, dan wil ze niet bij mij(n kudde) horen. Zit ingebakken in paarden, want ze voelen zich natuurlijk graag veilig en zijn alert op gevaar.
Spiegel op vier benen
Chip komt er weer bij, bij het veld dat Margreet met pionnen heeft afgebakend.
Mijn aangepaste overtuiging en houding zijn precies wat het coachpaard voelt en Margreet ziet. Nu lukt het wel om aan de rand te blijven staan. Als Chip aanstalten maakt om naar voren te lopen, zeg ik resoluut ‘nee’. Haar oren schieten naar achteren, maar ze blijft staan. Wat ik denk en ook onbewust vind of voel, komen nu namelijk wél overeen. De vierbenige spiegel wéét het.
Nu ik ook weet hoe dit succesvol is, kan ik dit ook toepassen in mijn werk. En me op mijn werk storten zonder afleiding van stoorzenders bijvoorbeeld. Chip heeft me laten zien wat nodig is: ik beslis wat ik wil, neem mijn positie in, geef aan wat nodig is en pas mijn houding aan. Voeten stevig op de grond, rechte rug, actief in de situatie blijven.
Als dat lukt bij een dier van 500 kilo, lukt het ook om zichtbaar en actief een gesprek aan te gaan met een mens.
Twee dames, een energieveld. Voelt rustig, zelfverzekerd. Dan buigt Chip voorzichtig haar hoofd naar mijn schouder en blijft met lome ogen tegen me aan staan. Instant beloning voor ander gedrag! Een mooie reminder om ook in andere situaties eerst te inventariseren wat je zelf nodig hebt. Voordat je aan jezelf voorbijgaat in gesprek met je collega bijvoorbeeld. En zo wordt de onvoorspelbare kolos uit mijn aanname met recht een zwaargewicht coach.
In no time effectiever werken?
Zet ook je beste beentje voor! Bel of mail Margreet Noordanus voor meer informatie op 06 22360999 of info@paardeninzicht.nl