Aanspreken is een belangrijk onderdeel van leiderschap, het is ook een beladen onderdeel want over hoe je iemand het beste kunt aanspreken zijn heel wat theorieën. Dat is niet gek, want iemand aanspreken en dan ook nog het vooraf beoogde effect of resultaat daarmee boeken, is niet altijd even eenvoudig en afhankelijk van een heel aantal factoren die zowel persoons- als omstandigheden gebonden zijn.

In de blog van 8 januari 2020, de hand van auteur en expert op het gebied van aanspreken Gytha Heins op de site van Management Impact lezen we hier onder andere over:

“We doen het allemaal op onze eigen manier af en toe goed” (citaat uit de blog)

De schrijfster geeft aan dat zowel het aanspreken als aangesproken worden iets is wat behoort tot een van de lastigste elementen van leidinggeven. Ook geeft ze aan dat je dit echt moet leren, waarvoor ze in de blog een aantal tips vermeld, waar ik graag naar verwijs. Deze tips vind je wellicht opendeuren, ware het niet dat we in het heetst van de strijd maar al te gemakkelijk vergeten ze toe te passen……….. Mijn aanvullende tips met betrekking de adviezen in de blog zijn dan ook: regelmatig nalezen, ze op een spiekbriefje zetten en vooral ermee oefenen en in de praktijk brengen.

Wil je met betrekking tot aanspreken meer weten dan te lezen is in de geciteerde blog? Dan lijkt het me ook een aanrader het boek van Gytha Heins met de titel Aanspreken? Gewoon doen! – Hoe je nou écht een aanspreekcultuur creëert te lezen. Een tip die ik durf te geven ondanks dat ikzelf het boek niet gelezen heb en gerechtvaardigd lijkt door de interessante en leerzame recensies op Managementboek.nl

In de blog mis ik wel het belang van het non verbale bij het aanspreken van iemand.

In de geciteerde blog blijven opmerkingen over het non verbale namelijk beperkt tot:

In de groep is het extra spannend, dus je moet je zeker genoeg voelen over je boodschap en de toonzetting.  (citaat uit de blog)

Soms is een vragende of kritische blik voldoende en hoef je niets meer te zeggen. (citaat uit de blog)

Persoonlijk vind ik dat jammer omdat non verbale communicatie in de vorm van onder andere je houding, manier van bewegen, snelheid van praten en intonatie medebepalend zijn voor je communicatie en dus medebepalend zijn voor het resultaat van het aanspreken.

Over de exacte percentages van non verbale communicatie en verbale communicatie in de totale communicatie en wat dan precies het belang van non verbale communicatie is, worden online verhitte debatten gevoerd en ook onderzoek geeft een wisselend beeld.

In mijn praktijk van PaardenInzicht Coaching en Training met Paarden is de ervaring dat non verbale communicatie en het effect daarvan steevast worden onderschat, ongeacht welk belang of percentage een deelnemer daar aan hangt.

Dat een oogopslag of minieme beweging met je hand het de beoogde effect totaal teniet kan doen, is iets wat deelnemers zich vaak pas serieus bewust worden (ondanks dat ze het eigenlijk altijd wel weten!) op het moment dat woorden ‘er even niet zijn’.

Aanspreken is een belangrijk onderdeel van leiderschap, het is ook een beladen onderdeel want over hoe je iemand het beste kunt aanspreken zijn heel wat theorieën. #paardencoaching #leiderschap #leren #samenwerking #communicatie #aanspreken #aangesprokenworden #aansprekenhoedoejedat #paardeninzicht

Daar waar mensen onderling zich eigenlijk altijd van woorden bedienen, is dat tijdens coaching en training met paarden anders: opeens ben je volledig aangewezen op non verbale communicatie! Vandaar dat deelnemers tijdens zo’n paardencoaching vaak pas ontdekken wat het effect van hun non verbale communicatie is. Ben je je daar eenmaal bewust van dankzij de coaching met een paard? Dan kun je daarna aan de slag met het combineren van het non verbale en het verbale tot een ijzersterke manier van aanspreken!

Tijdens de paardencoaching ga je dus ook direct aan de slag met het oefenen, met als doel een ijzersterke manier van aanspreken te vinden die zowel bij je past als het gewenste effect heeft.

Vraag je je af waarom je hier nog een paard bij nodig hebt? Dan is het antwoord daarop dat je hier een paard bij nodig hebt omdat je aan het leren bent en ook het je steeds bewust zijn van je non verbale communicatie is iets wat je moet leren. Hierdoor is het in het begin zo dat als je even niet oplet of toch meer aandacht aan je woorden besteedt, het je niet direct zal opvallen dat je met woorden het een zegt, terwijl je non-verbaal iets heel anders uitstraalt. Ter voorbeeld: je gebruikt stoere taal terwijl je de nieuwe communicatieregels aankondigt en zonder dat je merkt dat je houding daarbij twijfelachtig is en je aarzelend en over je woorden struikelend spreekt.

Aanspreken is een belangrijk onderdeel van leiderschap, het is ook een beladen onderdeel want over hoe je iemand het beste kunt aanspreken zijn heel wat theorieën. #paardencoaching #leiderschap #leren #samenwerking #communicatie #aanspreken #aangesprokenworden #aansprekenhoedoejedat #paardeninzicht

Gebeurt dit, dan reageren paarden hier direct op zodat je je dit veel eerder bewust kunt worden en er dus ook sneller wat aan kan doen. Reflecteer je dan en doe je aanpassingen aan je non verbale communicatie, ook weer in het bijzijn van een coachpaard? Dan zal je coachpaard je meteen weer laten zien wat het resultaat daarvan is*.

Hierdoor is het mogelijk je al na 1 paardencoaching naar huis gaat met een ‘succesformule’!

Waarbij het dan natuurlijk wel zo is dat je daarmee dan in de praktijk op de dagelijkse werkvloer ook ervaring op moet doen. Vandaar dat we de ‘succesformule met het paard’ omzetten in huiswerk waarmee je aan de slag gaat tot de volgende paardencoaching. Tijdens deze tweede paardencoaching kun je dan nogmaals testen en de puntjes op de i zetten teneinde nog beter te worden in het aanspreken!

©2020 Margreet Noordanus / PaardenInzicht

Aan de slag met effectief aanspreken? Individueel of in teamverband?

Dat kan! Van harte welkom bij PaardenInzicht – neem contact op voor een offerte of afspraak met Margreet: bel 06-22360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl

NB zowel voor teams als individueel zijn er scherp geprijste mogelijkheden in de vorm van PowerInzichten Business en PowerInzichten Teams, zie: https://paardeninzicht.nl/tarief-bedrijven/

*Hoe en waarom dit zo werkt bij paarden en in de combinatie paard-mens voert hier te ver. Wel kan ik opmerken dat dit puur natuur is en onderbouwd wordt vanuit de aard en natuur van de paarden. Vragen daarover? Aarzel niet mij je vragen te mailen via info@paardeninzicht.nl en wil je er al iets over lezen lees dan de blog: https://paardeninzicht.nl/het-geleerde-echt-in-de-praktijk-brengen/ En in onderstaande video zie je ook al een en ander van hoe dit tijdens paardencoaching werkt.

[vc_video link=”https://youtu.be/Ayx0L97o2jQ” title=”PaardenInzicht Coaching met Paarden][vc_column_text]

#paardencoaching #leiderschap #leren #samenwerking #communicatie #aanspreken #aangesprokenworden #aansprekenhoedoejedat

Aanspreken is een belangrijk onderdeel van leiderschap, het is ook een beladen onderdeel want over hoe je iemand het beste kunt aanspreken zijn heel wat theorieën. #paardencoaching #leiderschap #leren #samenwerking #communicatie #aanspreken #aangesprokenworden #aansprekenhoedoejedat #paardeninzicht

Coachlocaties door heel Nederland beschikbaar, deze worden geregeld op basis van beschikbaarheid en in combinatie met wensen, het programma en budget van de opdrachtgever. Onderstaand een overzicht, en staat uw regio er niet bij? Laat het weten: stuur een mailtje of bel: 06-22360999 (+31(0)622360999).

Internationaal? Buiten Nederland en zelfs buiten Europa? Geen probleem -laat het weten– PaardenInzicht werkt over heel de wereld, zo lang er maar paarden en een coachlocatie in de buurt zijn!

Link naar de zakelijke tarieven Nederland

Over PaardenInzicht in de pers bij WIJLIMBURG: https://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/limburg-leads-het-paard-als-managerstrainer/

Blog Media Mirror: Conclusie: PaardenInzicht is dé partner op het gebied van management training en coaching

Link naar contactformulier