2018 was voor PaardenInzicht in alle opzichten the next step!

In deze blog een terugblik op 2018, met daarin meer over: the next step van PaardenInzicht, de coachlocaties, de coaches en de coachpaarden. Verder in deze blog een weergave van reacties van deelnemers en de twee meest indrukwekkende momenten van 2018.

THE NEXT STEP

The next step werd in 2018 gezet in de vorm van groei, leren en ontwikkelen. We mochten nieuwe en terugkomende klanten verwelkomen, die ik graag ook langs deze weg nogmaals wil bedanken voor de heel plezierige samenwerking en het vertrouwen! Opdrachten varieerden van (zakelijke) individuele coaching, (management) team coaching tot familie workshop, de Rotary Young Leadership Award, een LWV-studieclub tot een mysterie masterclass en vele andere mooie opdrachten.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=dE8u_EWWAlQ” title=”WELKOM!”][vc_column_text]

DE PAARDEN: de allerbelangrijkste mede-coaches

Dit me brengt bij de allerbelangrijkste mede-coaches: de paarden! Ook bij de paarden (en pony’s, ik noem ze echter paarden voor het gemak) die dit jaar aan mijn zijde stonden waren nieuwe en oude bekenden. Stuk voor stuk droegen zij vanuit hun unieke zelf bij aan mijn coaching: fine tuning, afstemming, vertrouwen, afstemmen op deelnemers en coaches en steeds weer in opperste liefde de deelnemers stapje voor stapje inzicht geven. En altijd, echt altijd kregen deelnemers en teams alles wat nodig was precies ‘op maat’ voorgeschoteld.

Heerlijk is het dat coachpaarden steevast zorgen voor inzicht en aandachtspunten en dat ik, waar nodig de vertaling ‘mocht verzorgen’ en de cursisten en deelnemers op o.a. subtiele veranderingen in lichaamstaal en beweging mocht attenderen. Waarbij de paarden, voor mij als coach, ook de lat steeds hoger leggen: coach ik vaker met een paard dan staan zij garant voor leermomenten voor de coach, zij gaan dan namelijk steeds subtielere signalen geven: aan mij de eer hier op het juiste moment hierop te reageren en/of aan te haken door middel van een vraag.

MEEST BIJZONDERE PAARDENCOACH MOMENTEN 

En dan als beloofd ook de twee meest bijzondere paardencoach-momenten in 2018, getiteld: De kern en Zomers kerstverhaal.

DE KERN

Het coachpaard was bij het team weggelopen en liep ‘te zwerven’ in de andere helft van de paardenbak. Toch had het coachpaard geen aandacht voor de paarden in de aangrenzende stallen, de aandacht van het coachpaard bleef tijdens het heen en weer lopen gericht op het team. Het heen en weer lopen ging vervolgens over in een patroon van rondjes galopperen en bokken, stoppen, naar het team kijken en weer galopperen. Dit alles zonder dat het coachpaard dichter bij kwam, het bleef hierbij steeds in de verre helft van de bak.
Het rond galopperen, stoppen en naar het team kijken herhaalde zich totdat een van de deelnemers de kern raakte. Op het moment dat de kern uitgesproken werd stopte het coachpaard met galopperen, liep terug naar de groep en ging recht achter de betreffende deelnemer staan.
Nadat de kern geraakt en het coachpaard teruggekomen was, ontstond er verbinding, inzicht en samenwerking wat nieuwe eensgezindheid bracht waaruit een samensterk gevoel ontstond in dit team. Dit alles werd zichtbaar bij het vervolgens voltooien van de coachopdracht en werd na de paardencoaching zichtbaar doordat het team concrete stappen zette op weg naar het vormen van een nieuwe gezamenlijke basis.

ZOMERS KERSTVERHAAL

Het coachpaard dat de aandacht van deelnemers en coach richtte op zowel hetgeen er in de paardenbak (bij en met de deelnemers) gebeurde, als op hetgeen er buiten gebeurde. Het paard bleef daarbij nadrukkelijk ieders aandacht op ‘buiten’ vestigen. Wat zeer relevant was voor de deelnemers die door het ’verbinden van binnen met buiten’, belangrijke inzichten en aandachtspunten op deden.
Tot zover was het intense paardencoaching met resultaat, wat er vervolgens gebeurde is op zijn minst bizar te noemen. De actie verschoof namelijk opeens daadwerkelijk geheel naar buiten op het moment dat er buiten iemand onwel werd. Doordat onze aandacht al ‘buiten de bak was’, kon het gebeuren dat de deelnemer voor wie dit het meest relevant was ook inderdaad naar buiten stond te kijken en dit zag gebeuren!
Hoe het afliep? Ondanks de ernst liep het goed af! Dit schrijvende besef ik dat ik daar nog steeds heel heel dankbaar voor ben. Dit alles dankzij het feit dat (dankzij het coachpaard!) de aandacht voortdurend mede naar ‘buiten gericht was’, en dankzij de ‘naar buiten gerichte’ deelnemer die supersnel reageerde waardoor er vrijwel direct hulp verleend kon worden! Verder droegen in belangrijke mate de zeer snelle en adequate reactie van de eigenaren en medewerkers van de locatie en de snelle komst en de professionaliteit van het ambulancepersoneel hieraan mee!
Bijzondere van dit verhaal is en blijft het coachpaard, de rol van dit coachpaard in het geheel durf ik rustig cruciaal te noemen. Zou onze aandacht niet op buiten gericht zijn geweest, dan was een en ander waarschijnlijk later ontdekt met alle nare gevolgen van dien! Wat in de rol van het coachpaard verder opviel was dat toen wij de bak verlieten het coachpaard ook meteen met ons mee wilde. Voor de veiligheid kon dat in eerste instantie niet. Pas toen de situatie onder controle was kon ik aangegeven dat het coachpaard naar stal gebracht kon worden, maar niet voor het coachpaard (net als de mensen er om heen) de kans had gekregen van dichtbij de situatie te bekijken.
Een van de deelnemers (geen paardenmens!) nam deze taak op zich, het coachpaard kwam de bak uit, liep naar ons toe, keek, keek nog eens, nam alles in zich op en keek mij (ik zat op de grond naast de onwel geworden persoon) vervolgens nadrukkelijk aan. Na een paar intense seconden ‘was het goed’ en draaide het coachpaard zich om en liep naar stal, zonder dat de deelnemer die de taak toebedeeld had gekregen, ook maar iets hoefde te doen.
Voor wie het wil weten: een paardencoaching vraagt altijd om zeer zorgvuldige begeleiding, zowel vooraf, tijdens als achteraf. Een paardencoaching die zo verloopt als hier, vraagt natuurlijk extra aandacht en (na)zorg voor zowel deelnemers als coachpaard, vandaar dat hier ter plekke al aandacht aan besteed is. Tevens is er aangegeven dat het naderhand zo kan zijn dat er extra hulp nodig is om dit alles te verwerken en een plaats te geven. Vandaar dat dit ook benoemd is en dat daarbij niet vergeten is te vermelden dat zij, bij onrust, dromen, slecht slapen, twijfel, beelden die terugkomen etc. etc., direct extra hulp moeten inroepen bijvoorbeeld via de huisarts of Slachtofferhulp.
Tot slot van dit kerstverhaal dat in het midden van de zomer gebeurde, is de vraag: heeft deze bizar verlopen paardencoaching deze deelnemers wat gebracht? Het antwoord hierop is: ja en ja! Een van de deelnemers gaf aan dat een en ander zelfs precies paste, zo moest zijn en daardoor voor inzicht had gezorgd. Waarin precies? Daar kan ik helaas niet op in gaan in verband met de privacy.

COACHLOCATIES DOOR HEEL NEDERLAND

Ook was 2018 het jaar van een next step in de vorm van nieuwe coachlocaties op diverse plekken in het land. Deze nieuwe coachlocaties ontvangen, net als de ‘oude vertrouwde’ locaties, de PaardenInzicht deelnemers zeer gastvrij. En ontzorgen PaardenInzicht door te zorgen voor heerlijke catering, maar ook door ondersteuning in de vorm van meedenken bij de opzet en indeling van de dagdelen, het ter beschikking stellen van beeldschermen en apparatuur en de altijd weer geweldige coachpaarden, waarvoor VEEL DANK!

MEDE-COACHES & VAKSPECIALISTEN: heerlijk samenwerken

Hier ook een dikke DANK JE WEL aan de specialisten op diverse vakgebieden die PaardenInzicht ondersteunen en aan de mede-coaches die bijspringen op het moment dat PaardenInzicht coaching en workshops voor grote groepen verzorgd. Allen zijn zij vertrouwde samenwerkingspartners, waar ook dit jaar weer volop op gerekend kon worden: dank voor het meedenken, de flexibiliteit en het inzetten van jullie kennis en kunde!

Tijd om deze eindejaar blog te vervolgen met de reacties die ik dit jaar van deelnemers mocht ontvangen. Daarna besluit ik met de twee meest bijzondere paardencoach momenten van 2018, waarbij het tweede voorbeeld in mijn gevoel een variant van het kerstverhaal is.

Gouden reacties van deelnemers

We beginnen met de greep uit de reacties 2018 van de deelnemers. Deze reacties zijn ontvangen via de email en via ingezonden opdrachten en/of reflectieformulieren. Omwille van privacy zijn namen en inzendings- en/of coachingsdata niet vermeld.

Deelnemer team-traject via de mail: Als eerste nogmaals dank voor een geweldige coaching dag gisteren. Ik heb het als zeer fijn ervaren en was onder de indruk van mij collega’s. En via Facebook: Het was een topdag.

Via email: Bedankt voor de leervolle cursusdag. Ik heb echt genoten en vond het ontzettend leuk om met de paarden te werken.

Reactie n.a.v. feedbackformulier:

  • Wat vond u van het theoretische gedeelte? Duidelijk en verhelderend.
  • Wat vond u van het theoretische gedeelte?
  • Kunt u aangeven hoe het theoretische gedeelte verbeterd kan worden? Ik zou niet weten. Het verhaal was duidelijk, en als ik vragen had kreeg ik een goed antwoord.

Reactie deelnemer n.a.v. individuele coaching: Ik ben zelf iemand die graag iets voor anderen doet en mensen graag helpt. Bij de training werd ik uitgedaagd door “iemand die de grenzen bij mij opzocht”. De training heeft mij handvatten gegeven om mijn grens te bepalen.

Reactie via email: Ik vond het wel een bijzondere ervaring doordat het paard eigenlijk heel goed voelt wat ik zelf denk en voel. Het gaf me overigens ook veel energie en een zelfverzekerder gevoel dat het paard ook werkelijk liet zien hoe ik me nu voel.

Reactie via email: Tijdens de coaching in mei kwam er bij mij vooral naar boven dat ik mijn grenzen duidelijk(er) moet aangeven en wel eens net wat harder mag zijn naar anderen zodat de klant mij bijvoorbeeld niet laat leiden. Na deze coaching ben ik daar goed over na gaan denken en er vooral tijdens het werk, maar ook privé, op gaan letten.

Reactie n.a.v. een eindreflectie en feedbackformulier:

  • Wat vond u van het praktische gedeelte? Ik vond het een hele fijne ervaring om te werken zowel met jou als met het paard.
  • Wat vond u van het praktische gedeelte? Heel bijzonder en heeft veel indruk gemaakt.
  • Kunt u aangeven hoe het praktische gedeelte verbeterd kan worden? Ik heb geen verbeterpunten.
  • Als u een rapportcijfer mag geven tussen 1 en 10, wat is uw cijfer dan? 9.
  • Heeft u nog een vraag aan uw coach, aarzel dan niet om deze vraag hier te noteren:

Geen vraag, wel de mededeling dat ik het in “10 stappen doel” inmiddels gehaald heb!

En als klap op de vuurpijl vlak voor de kerst uit via de mail: Ik ben blij dat ik je heb leren kennen, een prettig en fijn mens en zeker ook een verfrissende methode die jij promoot.

Deze gouden reacties die PaardenInzicht dit jaar mocht ontvangen heb ik natuurlijk heel graag met je gedeeld! Wil je zelf een gouden-greep doen en je talenten ontdekken, werken aan vaardigheden en communicatie, samenwerking en leiderschap ontwikkelen? Dat kan ook in 2019 bij PaardenInzicht: plan een afspraak en bel 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl Vragen? Aarzel niet ze te stellen!

Met deze reacties en heel bijzondere momenten in het geheugen gegrift en met de successen van de deelnemers, de groei, de ontwikkeling en hun prachtige reacties in gedachten, ga ik richting de feestdagen en op naar prachtig nieuw PaardenInzicht jaar!

Wat kan ik al over 2019 kan zeggen? Dat 2019 net als 2018 een bijzonder jaar zal worden en dat ook 2019 in het teken van the next step en the next level, staat. Maar daarover in de loop van volgend jaar meer, voor nu iedereen: van lezer van deze blog, tot opdrachtgevers, tot deelnemers, tot samenwerkingspartners, tot locaties tot de coachpaarden: BEDANKT, fijne feestdagen en graag tot ziens in 2019!

©Margreet Noordanus / PaardenInzicht

Lees de 3 luik deelnemers vertellen: